USA: Elhúzódhat a részleges csőd állapota

Se megállapodás, se pandakamera.

Helyi idő szerint szerda este tárgyalt először Barack Obama amerikai elnök és a kongresszus veztőivel azóta, hogy kedden lejárt az átmeneti költségvetés elfogadásának határideje. A másfél órás egyeztetés a kormányzat részleges leállásához vezető válsághelyzetből azonban eredménytelenül zárult.

Részleges csőd

A határidő lejárta után keddtől a kormány kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni 800 ezer alkalmazottját, számos közintézmény zárva tart, többek között a nemzeti állatkert pandáinak életét éjjel-nappal közvetítő webkamera is a hirtelen forrásmegvonás áldozatául esett, valamint a Szabadság-szobrot is lezárták a turisták elől, de ezeknél bizonyára megrázóbb lesz, amikor a veteránok és a rokkantak szociális juttatásait tartja majd vissza az állam.

A republikánusok és a demokraták kölcsönösen egymást okolják a kialakult helyzetért.

Az előbbi part azt állítja, a demokrata Obama nem hajlandó tárgyalni, hiszen négy alkalommal is elutasította  a képviselőház által benyújtott, december 15-ig szóló részleges költségvetési javaslatot. Igaz, ennek egyik oka az lehetett, hogy a javaslatok éppen az Obama-adminisztráció egjelentősebb eredményeként kommunikált új egészségügyi rendszert,  az Obamacare-t fúrták volna meg.

Régóta húzódik

A demokraták ezzel szemben azt nehezményezik, hogy az új költségvetés elfogadásáért cserébe a republikánusok számtalan más kérdés újratárgyalását kérik, mintegy sakkban tartva a kormányatot.

Hogyan tovább?

A kialakult válság elhúzódására utalhat, hogy Obama lerövidíti ázsiai útját. Ugyanakkor a hosszas csatározás egyértelműen népszerűségvesztéssel jár – akár mindkét oldalon.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a lakosság túlnyomó többsége a képviselőket okolja az államigazgatás részeleges leállásáért: 72 százalékuk ellenzi a republikánusok törekvését arra, hogy összekössék az egészségügyi reform leállítását a költségvetés finanszírozásának engedélyezésével, illetve az adósságplafon emelésével.

Ha más nem, talán a pénzügyi lobbi job belátásra térítheti az egyelőre makacskodó republikánusokat.

Obama Wall Street-i bankárokkal is találkozni fog, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon. A Pénzügyi Szolgáltatók Fóruma nevű lobbicsoport és 250 további cég már levélben felszólította a kongresszust az adósságplafon emelésére.

Két hetük van

A pénzügyminisztérium számításai szerint október 17-én eléri az ország az adósságplafont, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem vehet fel további hitelt. Ez azonban azzal is jár, hogy nem lesz képes fizetni az eddigi tartozásait sem, vagyis fizetésképtelenné válik.

Eközben az USA pénzügyminisztériuma arra figyelmeztet, a 2008-ban kirobbant pénzügyi válságnál is súlyosabb krízishez, majd recesszióhoz vezethet a megállapodás hiánya. Az Egyesült Államok fizetésképtelensége miatt befagyhatnak a hitelpiacok, a dollár sokat veszíthet értékéből, megugorhatnak a kamatok, mindezeknek pedig globális hatásuk lenne.