Szociális rezsicsökkentést is szeretnének

Az energiacégeknek ezt is önerőből kellene megoldaniuk egy törvényjavaslat szerint.
Kapcsolódó cikkek

Szociális közműszolgáltatásról szóló törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz két képviselője, a rezsicsökkentési munkabizottságot vezető Németh Szilárd és Zsigó Róbert. Írja a Portfolio.hu.

A korábbi kormányzati bejelentésekkel összhangban a nagyobbik kormánypárt benyújtotta a lakossági energiaszolgáltatással kapcsolatos minőségi követelmények átalakítását célzó módosító indítványát. A jogszabálycsomag az egyetemes szolgáltatókra és az elosztótársaságokra helyez többletterhet, mindezt úgy, hogy a társaságok ezért nem kérhetnek pluszpénzt.

A tervezet értelmében az eddigi éves leolvasással szemben az egyetemes szolgáltatásban negyedévente kellene elvégezni a mérőóra-leolvasását a szolgáltatóknak, ha a fogyasztók kérik. Az indítvány ugyancsak előírná, hogy a szolgáltatóknak az esti órákban is rendelkezésre kellene állniuk az óraleolvasásra. 

A tervezet előírásokat tartalmazna a közvilágítás-szolgáltatásra, s bizonyos esetekben betiltaná a társasházakban történő kikapcsolását, például négynél több szintes házakban, ahol fogyatékkal élő személyek laknak. Tiltaná a szolgáltatás felfüggesztését akkor is, ha a közös képviselő igazolja, hogy fizetési meghagyásos eljárást indított a közösköltség-tartozást felhalmozó fogyasztóval szemben.

Az egyetemes szolgáltatók számára a jogszabály előírná, hogy minden járási központban ügyfélszolgálatot kell létesíteni, ami mellett minden 5 ezer lakost meghaladó településen munkanapokon biztosítani kell a panaszfogadás lehetőségét, illetve a különböző ellátással kapcsolatos nyomtatványok elérését.

A lap szerint az iparági szereplők előzetes értékelése szerint a 176 járásnak megfelelő lefedettség elérése hatalmas költséggel járna, pedig kérdéses az előírás hatékonysága, hiszen a panaszkezelésre és információigénylésre eddig is lehetőség volt telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül az ország teljes területén. Több új igény is olyan, ami már most is működik, csak más néven.