Újabb 7 forintos benzináremelést jósolnak

A Mol új árképzési gyakorlata még nem ismert, de a Portfolio.hu szerint nem lenne meglepő, ha a dízel ára 2-3, a benziné 6-7 forinttal emelkedne.

Szerdán ugyanennyivel emelte a Mol a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árát. A drágulás után a 95-ös benzin literenkénti átlagára 424-425 forint, a gázolajé 427-428 forint lett.

A Portfolio.hu szerint a hét elején a Brenttel együtt a finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai is felfelé mozdultak. A forint ugyan a múlt heti 220,9-es átlagos szintekről a héten 220,0-ig erősödött, de a dolláros átlagárak emelkedését most a hazai fizetőeszköz erősödése sem pótolhatta.

A Mol gyorsabban és rugalmasabban szeretné követni a világpiaci folyamatokat. Ezért az olajcég a jövőben várható új szabályozás értelmében hetente kétszer jelenti be az árakat. Szollár Domokos, a cég kommunikációs igazgatója azt mondta: azért változtatnak, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. Az üzemanyagok árát egyéb tényezők mellett alapvetően a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint és a dollár árfolyama határozza meg.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.