Megmenthetjük Amerikát a csődtől

A magyar állampolgárok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok elkerülje az államcsődöt. Mindössze egy petíciót kell aláírni.

Megvan a megoldás az amerikai adósságplafon kezelésére? Ehhez egy petíció szerint mindössze egy darab platinaérmét kéne letétbe helyezni a FED-nél. Az USA pénzverdéje által kibocsátandó 1 ezermilliárd dollár névértékű platinaérmét letétként elhelyeznék a FED-nél, mely erre a fedezetre új pénzt bocsátana ki az amerikai kincstár számára, amiből az amerikai kormány rendezni tudná a 16,4 ezermilliárd dolláros tartozásának egy részét – írja a conclude.hu.

Ehhez február 2-áig 25 ezer aláírást kell összegyűjteni – ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a Fehér Ház érdemben foglalkozzon a javaslattal.

Megdöbbentő módon ezzel a jogi csavarral elkerülhető lenne, hogy ismét az USA adósságplafonja körüli huzavonának tegyék ki a piacokat, és az egész világ a demokrata és republikánus honatyák vitáját figyelje hónapokon keresztül rettegve.

A javaslat mellé komoly nevek sorakoztak fel, sőt az egész kezdeményezést a Yale egyetem jogi professzorának, Jack Balinnak tulajdonítja a CNN, s azt blogjában Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász is felkarolta, igaz, azért elismerte, hogy a platinaérmés adósságcsökkentő megoldás devizapiaci és inflációs hatása nem világos.