Aranyat ér az iráni gáz

Törökország 800 százalékkal több aranyat exportált Iránba tavaly gázért cserébe, annak ellenére, hogy az USA februártól szigorúbb szankciókat léptet életbe Teheránnal szemben.

A tavalyi 12,7 milliárd dollár értékű török arany kivitelének mintegy fele, 6,5 milliárd dollárnyi landolt Iránban, míg 4,2 milliárdnyi az Egyesült Arab Emirátusokban. Teherán 2011-ben mindössze 54 millió dollárért vásárolt a sárga nemesfémből észak-nyugati szomszédjától – írja a conclude.hu.

Bár az aranyvásárlással nem sérültek az Irán vitatott nukleáris programja miatt kivetett nyugati szankciók, Teherán az átutalások befagyasztása ellenére pénzhez jut.

Miután a szankciók tiltják, hogy Irán készpénzhez jusson, az aranyért gázzal fizet az importenergiától jelentősen függő Törökországnak. Az amerikai szenátus novemberben szigorította az iráni energia- és hajókereskedelem megfékezését célzó szankcióit – melyek februárban lépnek hatályba –, s most Washington attól tart, hogy az aranyat gázért kereskedelem pénzügyi mentőövet dob Iránnak.

A dollármilliókat érő aranyrudak repülőn jutnak el Isztambulból Dubaiba, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába, hogy aztán onnan továbbszállítsák Iránba. „Bármelyik országnak hajlandók vagyunk aranyat eladni – közölte újságírókkal Zafer Caglayan török gazdasági miniszter. – Az összes, általunk aláírt nemzetközi egyezményt betartjuk, de nem vagyunk kötve más államok szankcióihoz.”