Így lopják el bankkártyánk adatait

A brit rendőrség nyilvánosságra hozott egy felvételt arról, hogyan szerelnek fel egy automatára adatszerző készüléket – olvasható a penzcentrum.hu-n.
Kapcsolódó cikkek

Egy ATM közelében elhelyezett biztonsági kamera képein az látszik, ahogy szinte pillanatok alatt elhelyezi leolvasó készülékét egy férfi. A bűnöző ezzel a módszerrel 9 ezer PIN kódot szerzett meg a somerseti bankjegykiadó automatából – írja a penzcentrum.hu. A titkos adatok segítségével akár 1 milliárd forintnyi fontot is elcsalhatott volna. A rendőrök akkor csaptak le rá, amikor a készülékért ment vissza.

A pénzt felvevők csak annyit érzékelhettek, hogy kicsit lassabban veszi be a kártyát az automata. A csalók klónozásos technikát használtak, ez azt jelenti, hogy létrehoznak egy új kártyát, ami tökéletes mása egy már létezőnek. A legtöbb esetben készpénzfelvételre használják ezeket a klónkártyákat. Mindezt úgy, hogy az eredeti tulajdonosa nem is gyanakszik rá, hogy más is apasztja a számláját, mivel a kártyája nála van.

A bankok két fronton is küzdenek ez ellen a gyakorlat ellen. Egyrészt megnehezítik, illetve megpróbálják lehetetlenné tenni az adatszerzést az ATM-ekből. Másrészt az ügyfeleknek küldött SMS-ek és a monitorrendszer gyorsan leleplezi ezeket a tranzakciókat.

A csalóknak sokszor nincs is szükségük külön készülékre a titkos adatok megszerzésére, ugyanis sok kártyatulajdonos túl egyszerű PIN kódot használ, körülbelül minden tizedik ember az 1-2-3-4-es kombinációt választja.

Biztonsági kamera buktatta le a csalót