Komoly áremelésre készül a posta

Jövőre 112 helyett 137 forintba fog kerülni a sárga csekk befizetése – értesült a Népszabadság. Több milliárd forintos pluszbevétele származhat ebből az állami cégnek.

Nettó 112-ről 137 forintra emeli a sárga csekkek után fizetendő díjat a Magyar Posta – írja a Népszabadság. Ezt az összeget annak kell fizetni, aki a csekket kinyomtatja, és akinek a számláján jóváírják a készpénzt.

Áfával együtt 174 forint lesz a sárga csekkes befizetés.

Ez 22 százalékos áremelés, amit nem indokol az infláció, hiszen az csak 6 százalék, és a tranzakciós illeték is csak egy ezrelék.

A lap megkereste a postát, hogy megtudja, mi indokolja a drasztikus emelést, de még nem érkezett válasz.

A 100 százalékban állami tulajdonú vállalatnak évente több tízmilliárd forint bevétele származik a sárga csekkek után szedett díjból, tehát ez az áremelés önmagában több milliárd forint extra bevételt hoz a cégnek, amely a levelek és csomagok üzletágában jövőre a piac nyitásával kényszerül majd szembenézni.

A lap emlékeztet, hogy a Magyar Nemzeti Bank számos tanulmányban kimutatta már, hogy a sárga csekkes fizetés és a túlzott készpénzhasználat összesen mintegy 100 milliárd forintos társadalmi költséget jelent. Ha az állam a készpénzes fizetést büntetné és nem ösztönözné, azzal fehéredne a gazdaság, és komoly adó- és járulékbevételre tehetne szert.