Benzines álomhatár közelít

Ismét csökkenhet a benzin ára. A gázolajé valószínűleg nem változik.

A dízel esetén már harmadik egymást követő héten maradhat változatlan az ár, de a benzinnél akár 4 forintos csökkenés sem elképzelhetetlen – írja a Portfolio.hu. A gazdasági portál szerint a héten látott nemzetközi piaci folyamatok alapján szerdán vegyes árelmozdulás várható a hazai kutakon. A benzin esetében literenként 4 forintos árcsökkentés, a gázolajnál az árak szinten tartása valószínűsíthető.

A lépést a finomított termékárak közül a benzin stagnálása, és a forint erősödésének együttes hatása indokolja, míg a dízel dollárban mért drágulását a forint erősödése teljes egészében eltörölte, így a dízel árfolyamának szinten tartása ezzel indokolható – írja a Portfolio.hu.

Ugyanakkor a GKI Energiakutató a benzin esetében 2 forint árcsökkentést,  a gázolajnál szintén változatlan árakat látna indokolnak. Az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása alapján a cég szerint a benzin kiskereskedelmi átlagára 407 forintra csökkenhet, a gázolajé 427 forint marad jövő szerdán.

A Mol döntését ugyanakkor befolyásolhatja, hogy a szakemberek jóslatai szerint a forint gyengén kezdi majd a hetet a Standard & Poors leminősítése után.

Címkék: