Hiánycikk lehet a magyar bor

Az évtizedek óta nem látott téli fagyok és az azt követő tartós szárazság nem tett jót a szőlőültetvényeknek – írta a Napi Gazdaság.
Kapcsolódó cikkek

Nem lesz elég megtermelhető bor idén a fejenkénti évi 24 literes hazai fogyasztás kielégítésére – közölte a lappal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horvát Csaba elmondta: a szokásos 3-3,5 millióval szemben mintegy 2 millió hektoliteres lehet az idén megtermelhető bor mennyisége.

A mintegy 600 ezer hektoliter export mellett ez nem elég a hazai fogasztásra. Az elmúlt évek problémái miatt pedig átmenő készletek sincsenek, így a nagyjából egymillió hektoliternyi hiányt várhatóan importból pótolják.

A táli fagy utoljára 1985-ben okozott akkora kárt az ültetvényekben, mint az idén. Ezt a tartós szárazság tetézte, ami mintegy 10-15 százalékkal tovább mérsékli a várható termést. Mint Horváth Csaba elmondta, hiányzik a szokott mustmennyiség, a csapadékhiány miatt könnyebbek a fürtök.

Mivel az egész régióban hasonló károk érték a szőlőültetvényeket, várhatóan a piac meghatározó szereplői lesznek a külföldi, a cseh, szlovák, sőt az olasz felvásárlók is. Elsősorban az illatos fajták, az Irsai, a Cserszegi fűszeres és a Szürkebarát iránti kereslet lehet élénk, felhajtva az árakat.