Surányi: fordulat nélkül nem lesz IMF-megállapodás

Gazdaságpolitikai fordulat kell ahhoz, hogy létrejöhessen az IMF-megállapodás, ám ha létrejön, akkor nagyon sok minden változna jó irányban, és rövid idő alatt – állítja a volt jegybankelnök.
Kapcsolódó cikkek

Surányi György szerint az ország szerencséje, hogy az export még fut, és hogy magas az ország devizatartaléka. Gazdasági problémáinkat viszont 11 éve cipeljük, az egyetlen előremutató év pedig a Bajnai-kormány idejére esett – véledik.

Mint az origónak adott interjúban elmondta, a jelenlegi gazdaságpolitika töretlen folytatása esetén csekély esélyt lát az IMF-megállapodásra. Állítja, ha azonban lényeges módosulás következne be a gazdaságpolitikában, akkor nem is lenne szükség a nemzetközi pénzügyi intézményekre.

A volt jegybankelnök szerint amennyiben létrejön az IMF-megállapodás, akkor stabilan 280 forint alatt ragadhatna az euró árfolyama. Véleménye szerint a megállapodás révén a belföldi és a külföldi üzleti körök és a fogyasztók bizalma visszatérne, aminek pozitív hatása lenne a hazai és a külföldi beruházásokra, valamint a fogyasztásra, ennek következtében a növekedésre, a foglalkoztatásra, a költségvetés helyzetére és az inflációra.