Kevés devizahitelest ment meg a forintosítás

A bajba jutott adósoknak még ez is drága volna. Nem tudni, mi lesz így velük.
Kapcsolódó cikkek

Ezernél több ügyfelet értesített ki az egyik nagyobb bank arról, hogy követelésük negyedének elengedése mellett forintosíthatnák a devizaalapú hitelüket. Közülük húsznál kevesebben voltak, akiket komolyan érdekelt a lehetőség és nyilatkozatukat is visszaküldték már.

A neve elhallgatását kérő banki szakértő szerint ennek az az oka, hogy még a követelés negyedének elengedése mellett megmaradó forinthitel törlesztése is meghaladja az érintett adósok teherviselő képességét.

A K&H Bank arról nem adott adatokat, hogy hány ügyfelüket értesítették ki a forintosításról. Viszont úgy gondolják, hogy az érintetteknek érdemes élni a lehetőséggel, így arra számítanak, hogy a döntő többség élni is fog vele.

Esélylatolgatás

A forintra váltási lehetőségről a bankok azoknak küldtek értesítést (április 15-ig) , akiknek még nem mondták fel a devizakölcsön-szerződését, és 2011. szeptember 30-án legalább 78 ezer forintos, 90 napon túli késedelmük volt, ami azóta is folyamatosan fennállt. Az is feltétel, hogy az adós fedezetül szolgáló ingatlana a kölcsön felvételekor nem ért többet 20 millió forintnál és a jelzáloggal terhelt egyik ingatlanra sem lehet bejegyezve végrehajtási jog. Május 15-ig nyilatkozhatnak a banknak a fizetésképtelenségükről, akik forintosítani szeretnék a devizaalapú hitelüket.

Az MNB adatai szerint tavaly szeptemberben több mint 238 ezer devizalapú lakáshitelesnek volt legalább 90 napos fizetési elmaradása, decemberre pedig már 266 ezren voltak. Valószínű, hogy közülük a nagy többség 78 ezer forint feletti összeggel tartozik, de erre nem találtunk külön adatot. És arra sem, hogy vajon közülük hánynak áll fenn ma is a tartozása, s hánynak ért 20 milliónál kevesebbet az ingatlana folyósításkor.

Az MNB pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében azt írja, hogy a nemteljesítő deviza-jelzáloghitelek közül a forintra váltható hitelek aránya 20 százalék lehet. Feltételezésük szerint a forintosított hitelek mintegy felénél lehet arra számítani, hogy az adósok fizetni tudják a törlesztőrészleteket.

Hivatalos adatok még nincsenek arról, hogy hányan feleltek meg a devizaalapú hitelt felvevők közül a forintosítás feltételeinek, s hogy közülük hányan élnek majd a lehetőséggel. A PSZÁF összesíti a bankoktól beérkező áprilisi-májusi adatokat.

A CIB-nél

A 90 napot meghaladó késedelemmel törlesztett deviza alapú ingatlanfedezetes kölcsönök forintra váltásának és a tartozás részleges elengedésének lehetőségéről – adós, adóstársi viszonylatban – megközelítőleg 2000 ügyfelét (a banknál nyilvántartott devizahitelesek 5 százalékát) értesítette a CIB. A nyilatkozatokat folyamatosan kapják vissza, és dolgozzák fel.

Érintett ügyfeleiknek a kötelező negyed rész elengedésén felül külön kedvezményt is kínálnak: három évig 50 százalékkal könnyítik a törlesztőrészletet (feltéve, hogy három évnél hosszabb a hitel futamideje). Konkrét példát is mondtak, mit jelent ez. Ha valakinek 30 ezer svájci frank a fennálló tartozása, akkor a példában használt HUF/CHF árfolyamon* havonta ~71 700 forint a törlesztőrészlete.

Ez a hitel forintosítva példában használt árfolyamon kb. 7,26 millió. A tartozás negyedét minden bank el kell hogy engedje, így már csak cirka 5,45 millió forinttal tartozik az ügyfél forint alapon (kizárva a további árfolyam ingadozásból származó törlesztőrészlet változást), és a havi részlet  58 158 forintra csökken – feltételezett 20 éves futamidő mellett.

Ezt felezi törvényen felüli kedvezményt nyújtva a CIB a 3 éves könnyítés alatt, így a törlesztőrészlet 29 079 , utána pedig havi ~72 600 forint, mivel a meg nem fizetett tőke és kamatrész tőkésítésre kerül hozzáadva a fennálló 5,45 millió forinthoz, ezért lesz magasabb a törlesztőrészlet az eredetileg kalkulált 58 158 forintnál.

(* A példában a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett irányadó középárfolyam havi átlagával (2012. március), 242,40 forint/svájci frankkal számolva.)