Miért érdemes lekötni a megtakarításainkat?

A lekötött és a folyószámlán lévő pénz közötti alapvető különbség, hogy lekötött pénzünk után jóval nagyobb kamatot fizet a bank. A bankbetét tehát a legegyszerűbb rövidtávú befektetési forma, egyúttal biztonságos megtakarítási formának számít.
Kapcsolódó cikkek

Általában minden pénzintézet magasabb kamatot fizet, ha ha bankszámlánkon lévő pénzünk bizonyos hányadát hosszabb–rövidebb ideig lekötjük, vagy megtakarítási számlára vezettetjük át. A bankbetét egyik legfőbb előnye a biztonsága, amit – a szigorú állami szabályozások mellett – az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is garantál.
A bankbetéthez ugyan bármikor hozzáférhetünk, de ha a lekötés lejárata előtt szeretnénk felvenni a pénzünket, a legjobb esetben is csak csekély kamattal számolhatunk.

A bankbetéteknek két fő fajtája van. A látra szóló betét lényege, hogy minden kötöttség nélkül bármikor betehető és felvehető a pénzünk, ebben az esetben azonban csak csekélyebb kamattal számolhatunk, hiszen a bank csak korlátozottan tudja az így elhelyezett pénzt forgatni. A nagyobb kamatok elérése érdekében célszerű határidős, vagyis lekötött betétet választani.  A határidős betétekre ígért kamat magasabb a látra szóló betétekénél, mivel a banknak azt ígérjük, hogy nem vesszük fel a pénzt, tehát azt be tudja fektetni vagy hitelként kihelyezni. Ezért ha mégis a lejárat előtt vesszük ki a pénzt, jellemzően kamatveszteséggel kell számolnunk.

A betét a kamatok elszámolásának módja szerint lehet egyszerű kamatozású és kamatos kamatozású (a kamatot tőkésítik, így a továbbiakban a kamattal növelt összeg kamatozik tovább), és ezen belül is lehet fix, változó, sávos és lépcsős kamatozású. A fix kamatozású betét kamata a lekötés időtartama alatt nem változik, azaz a kamat a lekötött összeg egy előre meghatározott százaléka lesz.

A változó kamatozású betétnél a kamat mértéke a lekötés időtartama alatt változhat, míg a sávos kamatozású betéteknél előre meghatározott összegre, előre meghatározott kamattal számolhatunk. Például 5 millió forint lekötésekor 3 millió forintig 4%-ot, az e feletti két millió forintra 5%-ot fizet a bank. A lépcsős kamatozású betét lényege, hogy egy adott összeghatár felett a lekötött teljes összeg a magasabb összegre meghatározott feltételek szerint kamatozik, a fenti példánál maradva, ebben az esetben a teljes 5 millió forintra 5%-ot fizet a bank.

A Külföldi pénznemben keletkezett megtakarításokat devizabetétben is elhelyezhetjük. A devizabetétek esetében az adott devizanem forinthoz viszonyított árfolyamváltozásával is számolni kell, így a  forint árfolyamának változása a kamattól függetlenül, önmagában is okozhat veszteséget vagy nyereséget. Ha például euró betétünk van, és az euró a forinttal szemben 10 %-ot erősödik, ez azt jelenti, hogy a betét forintban felvehető összege is 10%-kal több lesz. A forint erősödése ugyanakkor éppen fordítva, csökkenti nyereséget vagy akár veszteséget is okozhat.

A különböző időtartamra szóló és különböző kamatozású betéttípusok kamatlábának összehasonlítása nem könnyű feladat. Ezt segíti az egységesített betéti kamatlábmutató, az EBKM. Ez egy olyan mérőszám, amely éves szinten százalékban határozza meg a betétek tényleges hozamát, lehetővé téve azok összehasonlítását, és megkönnyítve a döntéshozatalt.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink