Drágulhat a benzin, olcsóbb lehet a gázolaj

Újabb csúcs jöhet: 444 forint lehet a benzin.
Kapcsolódó cikkek

A nemzetközi piaci folyamatok alapján a benzin árának 1-2 forintos emelését és a gázolaj árának 2-3 forintos csökkentését látná indokoltnak a GKI Energiakutató Kft., amely szerint így a benzin átlagára 444, a gázolajé 442 forint körül alakulna szerdától.

A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1,7%-kal drágult, míg a motorikus gázolaj jegyzésára heti átlagban 0,3%-kal csökkent. A forint dollárral szemben heti átlagban 0,9%-kal erősödött – emlékeztet a cég, amely szerint a tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,8%-os emelkedést, míg a gázolaj esetében 1,2%-os csökkenést mutatnak.

Az Energiakutató emlékeztet rá, hogy a Mol is a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján dönt az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról. Árképzése azonban eltérhet a piaci folyamatok által indokolt változásoktól, így néhány forintos emelést átvihet a következő hétre. A Mol a héten a dízel árát 4, a 95-ös benzinét 5 forinttal emelte.

Szlovákiába nem érdemes átjárni tankolni, ott is soha nem látott szintre emelkedtek az üzemanyagok árai az utóbbi napokban, a 95-ös benzin már átlépte az 1 euró 60 centes határt, ami több mint 470 forintnak felel meg. Nyáron más lehet a helyzet, hiszen akár ötszáz forintba is kerülhet majd egy liter benzin idehaza. Ha elég nyugodt a megrázó prognózishoz, kattintson ide.