Becsapta a végtörlesztőket a kormány

Az LMP szerint a kabinet még azokat a döntéseket sem tudja tisztességesen végigvinni, amelyek „látszólag fontosak neki”.

A kormány több tízezer embert csapott be akkor, amikor egy jogszabályi változtatás megszüntette a munkaadói végtörlesztési támogatás adómentességét – jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP fejlesztéspolitikai szakszóvivője.

Szabó Zsolt hozzátette: a kabinetnek szakítania kellene a jelenlegi “ígérgető és önkényes politikájával”, ami helyett egy gazdaságilag hiteles, a befektetői szektor bizalmára építő programra lenne szükség.

Megítélése szerint az adósok többségéért nem tettek semmit, mert a devizahiteleseknek csak körülbelül a tíz százaléka tudott élni a lehetőséggel, a többiek viszont fizethetik a végtörlesztés miatt megemelkedett részleteket.

Hangsúlyozta, hogy a végtörlesztésből fakadó kamatemelkedés a gazdaságra is rossz hatást gyakorol, mert a vállalkozások nehezebben jutnak forrásokhoz.

Szabó Zsolt megjegyezte: a kormány még azokat az intézkedéseket sem tudja tisztességesen, korrekten végigvinni, amelyek “látszólag fontosak neki”.