Ezért kell az IMF-hitel

Óriási hozamemelkedés mellett keltek el az állampapírok a mai aukción, ami annak fényében nem túl jó jel, hogy a tervek szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jövőre kizárólag a piacról kíván forrást bevonni a ma ismertetett tervek szerint.

Az ÁKK ma 12 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített aukción. Eredetileg 40 milliárd volt a terv, ám mivel mindössze 57,5 milliárd forint ajánlat érkezett, végül 30 milliárdot bocsátott ki az állami kibocástó, drasztikus hozamemelkedés mellett. Az elfogadott ajánlatok hozama 7,4-80,5 százalék között mozgott, az átlagérték 7,91 százalék lett, amely 62 bázispontos, azaz jóval több mint fél százalékpontos emelkedést jelent a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest, de jócskán, 59 bázisponttal felette van a tegnapi azonos futamidőre vonatkozó referenciahozamnak is.

Az S&P tegnapi leminősítése után persze várható volt a jelentős elmozdulás. Nem tekinthető azonban jó jelnek a jövőt illetően. Ha ugyanis nem sikerül megállapodni a nemzetközi intézményekkel, akár mindennaposakká is válhatnak az ilyen elmozdulások, jelentősen drágítva ezzel a finanszírozást.

Az ÁKK épp ma ismertette a jövő évi kibocsátási tervét, s jelezték, hogy 2012-ben kizárólag a piacról terveznek forrásbevonást. A tervek szerint a bruttó kibocsátás 2012-ben eléri 4589 milliárd forintot, amely 7 százalékkal kevesebb az ideinél. Ennek 69 százaléka forint, 31 százaléka deviza lesz. Ez utóbbi mintegy 4,8 millió eurót jelent, amely azonban a lejáró adósság megújítását jelenti, nettó forrásbevonás devizában nem várható. A tervezett nettó finanszírozási igény eléri a 674 milliárd forintot.

Címkék: állampapírpiac