Matolcsy kivégzi a magánnyugdíjpénztárakat

Jövőre is az állami nyugdíjkasszába utalják a befizetéseket. A többi között így akarják tartani a hiánycélt.

268 forint helyett 299 forintos euróárfolyamon tervezi újra a 2012-es költségvetést a nemzetgazdasági minisztérium, és a korábban jelzett 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számol – jelentette be a szaktárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy György szerint ez 320 milliárd forintos lyukat jelent, ennyit kell előteremteni. Ennek érdekében felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját, 48 milliárd várható attól, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába fizetik. 20 milliárdot hoz a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, emellett 52 milliárd forintot további költségvetési zárolásból teremtenek elő.

A miniszter hangsúlyozta: mindezekkel teljesíthető a jövőre kitűzött 2,5 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány. A 0,5 százalékos növekedési terv is tartható, mert a devizahitel-megállapodás miatt 3-400 milliárd forinttal több pénz marad a családoknál, és ennek jó részét fogyasztásokra költik.

Matolcsy úgy látja, el kell gondolkodni a magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjéről. Arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépés lehetőséget is. Az új pénzügyminisztérium fölállításáról szóló hírt pedig kacsának, szó szerint „magyar hírlapi vadkacsának” nevezte.