Ki lesz az ÁKK új vezére?

Az ÁKK eddigi vezérigazgatóját Töröcskei István válthatja.

Pleschinger Gyulát, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) eddigi vezérigazgatóját Töröcskei István válthatja az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztján – értesült piaci forrásokból a Privátbankár. Töröcskei közgazdász, feleségével a 2010-ben megvett SPE Bankból átalakult Széchenyi Kereskedelmi Bank tulajdonosa, és a 100 leggazdagabb magyar egyike. Amint megírtuk a napokban: információink szerint Pleschinger a posztjáról lemondott Kármán András helyére távozik a Nemzetgazdasági Minisztériumba.

Töröcskei a Magyar Nemzeti Bankban betöltött pozíciói után 1991 és 1992 között a Kultúrbank elnöke, majd 1992 és 1994 között a Magyar Hitel Bank vezérigazgatója volt. Az első Orbán-kormány idején 1998 és 2002 között az állami Magyar Exporthitel Biztosító elnöki tisztét töltötte be, emellett 1998 és 2006 között az Equilor Rt. vezérigazgatója és tulajdonosa volt.

Töröcskei jelenleg a CIG Pannónia egyik tulajdonosa, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet működtető cégek egyik tulajdonosa, borászati vállalkozó, a PannErgy igazgatóságának és a Mol felügyelőbizottságának tagja, továbbá a Mavir igazgatósági elnöke.