A pálinkának kedvez az adóemelés

Az aromásított szeszes italok adója nemsokára 50 százalékkal lesz magasabb. Úgy tűnik, a kabinet támogatni akarja a pálinkapiacot.
Kapcsolódó cikkek

Várható, meglepő és aggasztó is volt egyben a miniszterelnök és Matolcsy György elképzelése az adóbevételek alakulásával kapcsolatban – kommentálta a nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor keddi bejelentését a Napi Gazdaság. Várható volt a jövedéki adó emelése, azt kellett tisztázni, hogy a cigaretta vagy a gázolaj éppen mennyivel kerül majd többe. A cigaretta adója hét százalékkal nő, az alkohol öttel, a gázolaj 110 forintra.

A bevételnövelés mellett egy kis országimázs is belecsúszott a tervezésbe: az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb. Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 693 helyett 727 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 1038 forint. A Napi Gazdaság szerint hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 700 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani 500 forint alatti szinthez képest.