Franciaország továbbra is tripla A

Az adósminősítés esetleges rontásától tartanak a francia befektetők, miután az Standard & Poor's hitelminősítő az USA besorolását"AAA"-ról "AA+"-ra rontotta.

A francia leminősítés számos következménnyel járna, elsősorban abban a tekintetben, hogy az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) második legnagyobb befizetője éppen Párizs lesz. Az EFSF ereje ugyanis abban rejlik, hogy az eszköz a kiváló adóskockázati besorolással rendelkező államok garanciáival olcsóbban tud piaci forrásokhoz jutni.

Az S&P viszont kitart Franciaország lehető legjobb “AAA” adóskockázati besorolása mellett, stabil kilátásokkal – mondta Carol Sirou, a hitelminősítő franciaországi vezetője.

A legkiválóbb osztályzattal rendelkező euróövezeti államok közül a francia GDP-arányos államadósság a legmagasabb. A piaci aggodalmak a francia biztosítási csereügyletek (CDS) árazásának megugrásában jelentkeztek a múlt héten.

Nicolas Sarkozy rendre a francia költségvetés egyensúlyának elérése mellett szólalt fel. Az Elysée-palota tervei szerint az idei 5,7 százalékról 2012-ben 4,6 százalékra, míg 2013-ban 3 százalékra csökken a GDP-arányos költségvetési hiány. Az S&P figyelemmel kíséri a francia kormány lépéseit, hogy a bejelentett tervek mennyire hitelesek és fenntarthatók.

Címkék: pénzügy