Ingyenessé tenné az árfolyamgátat a kormány

A bajba jutott hitelesek holnaptól kérhetik az árfolyamrögzítést. A kormány szorgalmazza, hogy ezt térítésmentesen biztosítsák a bankok.
Kapcsolódó cikkek

A kormány elvárja a bankoktól, hogy térítésmentesen vagy minimális költséggel tegyék lehetővé ügyfeleik számára az árfolyamgát igénybevételét – mondta el az Inforádiónak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön. Hozzátette: a szükséges törvény és kormányrendelet is elkészült, így nincs jogszabályi akadálya annak, hogy augusztus 12-én életbe lépjen az árfolyamrögzítés.

Az Országgyűlés július végén fogadta el a devizakölcsönök árfolyamának rögzítéséről szóló törvényt. Eszerint a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező természetes személyek 2011. december 31-ig írásban kezdeményezhetik hitelezőjüknél a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-ig történő rögzítését. A rögzített árfolyam a svájci frank esetén 180 forint, euró esetén 250 forint, japán jen esetén pedig 200 forint.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még augusztus 2-án azt mondta: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában. Vagyis elméletileg a gát megszünése után sem lehetnek aránytalanul magasak a törlesztőrészletek.

A június végi adatok szerint 142 358 jelzáloghitel adósnak volt 90 napon túli tartozása, s ha ehhez hozzászámítjuk az akár egynapos elmaradással rendelkezőket is, összesen 301 696 család esetében állt fenn késedelmes hiteltartozás – közölte tegnap Binder István, a PSZÁF szóvivője. Korábban a bankszektor arra számított, hogy az érintett ügyfélkör 7-15 százaléka vesz majd részt a rögzített árfolyam konstrukcióban, de ez az arány a mostani devizahelyzet miatt vélhetően nőni fog.

A felügyelet azt javasolja, használja mindenki a szervezet honlapján található árfolyamkalkulátort, és nézze meg, hogy számára mekkora tehernövekedést jelent az árfolyamváltozás, és lehetőleg csatlakozzon a programhoz.