Erősödik a forint

Erősödött csütörtök reggelre a forint, a japán jegybank intervenciója által megmozdított főbb deviza-keresztárfolyamoknak köszönhetően.

A svájci jegybank szerdai verbális intervenciója után csütörtökre virradóra a japán jegybank is interveniált a szintén befektetési menedéknek tekintett jen árfolyam-erősödésének megfékezésére. A G7 márciusi koordinált akciójával ellentétben a japán jegybank most egymaga lépett fel jeneladásokkal a devizapiacon. Piaci becslések szerint a jegybank 800-900 milliárd jent adott el a devizapiacon.

A dollár a jegybanki intervenció hatására 77 jenes jegyzésekről 79 környékére, az euró 111 alatti jen jegyzésekről 113 fölé erősödött.

A dollár és az euró eközben folyamatosan korrigálta árfolyamát a svájci frankkal szemben szerdán elért mélypontokhoz képest, az euró csütörtökre virradóra 1,10 alatti svájci frank jegyzésekről 1,11 fölé, a dollár 0,77 alatti svájcifrank-jegyzésekről 0,78 közelébe erősödött.

A menedékdevizák árfolyam-erősödésének megakadályozására tett lépéseknek köszönhetően csütörtök reggelre a forint is erősödött a svájci frankkal és a japán jennel szemben, az erősödő dollárral szemben azonban stagnált.

A svájci frankot a szerda este még jellemző 247 forint után csütörtök reggel már 244 forint közelében jegyezték, a japán jen jegyzése pedig 246 forint feletti szintről 240 közelébe csúszott le.

Címkék: pénzügy