Gyengélkedve kezdte a hetet a forint

Az eurót délelőtt tíz óra után 269,46 forinton jegyezték a péntek délutáni 268,44 forint után.
Kapcsolódó cikkek

A svájci frank árfolyama 232,64 forint a péntek délutáni 229,12 forinttal szemben. Hétfőn kora reggel 234 forint közelében is állt az árfolyam.

Száz japán jent 239,57 forinton jegyeznek a péntek délutáni 238,80 forinttal szemben.

Pénteken veszített lendületéből a forint erősödése azzal párhuzamosan, ahogy a kezdeti megkönnyebbülés után az elemzők elkezdték “ízekre szedni” a második görög segélycsomagot, különös tekintettel annak a tehervállalás megosztásáról szóló részleteire.

Pénteken átmenetileg 266,00 forint alatti eurójegyzésekre is volt példa, de 268 forint felett is járt a jegyzés. A múlt hét elején még négyhavi csúcson, 273 forint közelében járt az euró jegyzése.

Hétfőn az amerikai államadósság-limitről folyó alkudozás került a piaci figyelem középpontjába. A megállapodás hiánya, a világ legnagyobb adósságkibocsátója fizetésképtelenné válásának veszélye kockázatkerülő magatartásra kényszerítette a befektetőket a nemzetközi értékpapír- és devizapiacokon.

A kockázatkerülés mértékét jól mutatja, hogy a hét végén az arany – egy héten belül már a második alkalommal – árfolyamrekordot ért el, az arany ára unciánként 1622,49 dollárig emelkedett.