Görögországot megmentik

Megállapodtak az euróövezet tagországainak állam- és kormányfői csütörtökön a Görögországot segítő újabb nemzetközi programról. A csomag 109 milliárd eurós.

Mint Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsának elnöke a találkozó befejezése után bejelentette, a 17 érintett EU-tagország és az uniós intézmények vezetői jóváhagyták az erre vonatkozó nyilatkozatot.

Összesen 109 milliárd euró többletfinanszírozást jelent Görögország számára az az új nemzetközi támogatási program, amelynek elemeiről csütörtök este Brüsszelben állapodtak meg az euróövezeti országok vezetői.

A találkozó zárónyilatkozata szerint a magánszektor részesedése eléri a 37 milliárd eurót. A programban az Európai Unió intézményei mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rész vesz.

A csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatón Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke úgy fogalmazott: a most született döntések növelik a görög államadósság fenntarthatóságát, csökkentik az adósságválság kiterjedésének veszélyét más országokra, és javítják a válságkezelés lehetőségeit az eurózónában.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök bejelentette, hogy hazája és Németország még a nyáron új javaslatokat nyújt be az euróövezeti pénzügyi stabilitás növelésére és a tagországok közötti együttműködés fokozására.

Egy nehéz nap az uniónak

Szűk körű megbeszélésekkel kezdődött, aztán közös munkaebéddel folytatódott az európai csúcstalálkozó. A tét nemcsak a görög probléma tartós kezelése volt, hanem az egész eurózóna szétesésének megakadályozása.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök tegnap éjjel már megegyeztek, hogyan kezelik a Görögország-problémát. Merkel szerint a megállapodás fontos jel lenne az adósságválság kezelésében, azt mutatná, hogy a legfontosabb gondot már orvosolták – nyilatkozta a nap folyamán.

A találkozón mindenki ott volt, aki számít: Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is. Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának elnöke megerősítette a Reuters értesülését, miszerint a korábbi német tervekkel ellentétben a Görögország segítésére szánt új hitelcsomagban a magánbankokra kirótt adó nem kap majd szerepet.

A kiszivárgott hírekre már napközben is jól reagáltak a piacok, az euró és a forint is erősödött, a svájci frank valamelyest gyengült, a legtöbb tőzsde – így a BUX is – pedig pozitív eredménnyel zárt.

Címkék: makro