Simor: minimálisak a rokkantnyugdíjasok esélyei

A Széll Kálmán terv meghirdetése óta csökkentek, de továbbra is érezhetőek a megvalósíthatóságot érintő kockázatok – mondta Simor András jegybankelnök csütörtökön.

A konvergenciaprogram intézkedéseinek teljes körű megvalósításával, valamint a kockázatok kezelésével elérhetővé válhat, hogy a hiány ne haladja meg a GDP 3%-át 2012-ben – mondta Simor András jegybankelnök csütörtökön az Állami Számvevőszék konferenciáján.

A kockázatok között említette a jegybankelnök a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatából származó kiadáscsökkentést, amely elmaradhat a várakozástól. A rokkantnyugdíjasok több mint 40%-a legfeljebb 8 általánost végzett, elhelyezkedési esélyeik minimálisak.

Az alacsony végzettségű rokkantnyugdíjasok a múltban sem találtak állást, a válságban lehetőségeik tovább romlottak – fejtette ki Simor. Pótlólagos kiadásokkal járhat, hogy az intézkedések hatására potenciálisan több százezer ember szorulhat ki a szociális ellátásból, miközben a munkaerőpiaci keresletre vonatkozó feltételezések igen optimisták – vélte a jegybankelnök.

Címkék: makro