Államtitkára védte meg Matolcsyt

A Parlamentben is téma volt Matolcsy György a konvergencia programmal szemben tett állítása.

Varga László szocialista képviselő napirend előtt intézett kérdést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, annak az fn.hu által felfedezett ellentmondásos kijelentései miatt. A nemzetgazdasági miniszter szerint „az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli” – mondta Matolcsy az MTI-nek – míg a konvergencia program szövege szerint a közszféra dolgozóinak a bére nem növekszik („the wages will not increase in the public sector”).

A kormány részéről a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán válaszolt, aki szerint a konvergencia programban – mint mondta: angolul és magyarul is – az szerepel, hogy a közszférában nem emelkednek az illetmények, de az alacsony keresetű munkavállalóknál megmarad az adójóváírás fokozatos szűkítését kompenzáló bérkiegészítés, a szuperbruttósítás kivezetése miatt a nettó keresetek pedig emelkedni fognak.

Az fn.hu-n megjelent eredeti cikk, amelyre a nemzetgazdasági minisztérium is reagált, itt olvasható. A közlemény szerint összességében emelkedtek a közszféra bérei. A magas jövedelemmel rendelkezők esetében az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt, az alacsonyabb keresetűeknél pedig a bérkompenzáció miatt. Az fn.hu a vitát lezárandó 8 pontban próbálta összefoglalni milyen mechanizmusok érvényesülnek a közszféra fizetéseinél.

Címkék: makro