Nem kap állami garanciát a salgótarjáni öblösüveggyár vevője

Ezúttal négy komoly érdeklődő is bejelentkezett a több mint százéves gyárra.
Kapcsolódó cikkek

Felszámolója új pályázatot írt ki a salgótarjáni öblösüveggyár értékesítésére: az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. több mint nyolchektáros gyártelepére ezúttal 712 millió (nettó 630 millió) forintért lehet ajánlatot tenni. Többen érdeklődnek az üveggyár iránt, az eddigi négy komoly – magyar és külföldi – érdeklődőtől várhatóan érkezik majd értékelhető ajánlat az április 12-i pályázati határidőig – mondta a Napi Gazdaság Online-nak Balázs Miklós felszámolóbiztos. A pályázók között akad, aki elsősorban nem a korábbi főprofil szerinti poharakat és kelyheket gyártana, hanem üvegpalackokat.

A készletekre és a gyárra már többször írt ki pályázatot a felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft., a gyáregységnek a mostani immár a negyedik meghirdetése, nettó irányára az előző pályázat 90 százalékára csökkent. A pályázóknak komoly befektetéssel kell számolniuk az üveggyártás újraindításához: a gázfűtésű kemencék és a gyártósorok beüzemeléséhez, a termelés elindításához a vagyonelemek árához hasonló, mintegy hatszázmilliós ráfordítás szükséges, továbbá a kezdeti időszak gyártását és az esetleges technológiai korszerűsítést is finanszírozniuk kellene.

A gyár megtartása érdekében azt szeretnénk, ha a termelést folytatni kívánó ajánlattevő ugyanolyan eséllyel indulhasson a pályázaton, mint az, aki csak az ingatlanokat akarja megvásárolni – mondta a felszámolóbiztos. A tervek között szerepelt, hogy a vásárló első lépésben, az újraindítás finanszírozásához kaphasson állami garanciát 1,2 milliárd forint mértékben. Ezt azonban az állam nem támogatta, viszont közben elérhetővé váltak az Új Széchenyi Terv keretében a technológiafejlesztési és foglalkoztatási kiírások, amelyre pályázhat, illetve kormánydöntéssel támogatást szerezhet az üveggyár új tulajdonosa is.