Átverős cégeket bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal

Most három vállalkozásról mondják, hogy hamis reklámjaikkal megtévesztették a fogyasztókat.
Kapcsolódó cikkek

Összesen több mint 10 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal három, fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásra. A cégek a GVH szerint kereskedelmi kommunikációjukkal megtévesztették a fogyasztókat.

A Gazdasági Versenyhivatal mindhárom vállalkozásnak megtiltotta a vizsgált és kifogásolt tartalmú tájékoztatások további megjelentetését. Ezenkívül a Standard-Company Kft.-t 1,6 millió, az Invest Holding System Kft.-t 5,8 millió, a Mutuo Risparmio Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-t 3,2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. Ezenfelül helyreigazító közleményt is meg kell jelentetniük.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a cégek nem megfelelően, esetenként valótlanul vagy nem teljes körűen tájékoztatták hirdetéseikben az ügyfeleket, egyikük pedig hamis képet adott a kínált szolgáltatásról.

A GVH megállapította, hogy a hirdetések alapján a fogyasztó arra a téves következtetésre juthatott, hogy a reklámozott szolgáltatás igénybevétele esetén azonnal hozzájuthat az általa igényelt összeghez, amelyet ezt követően havonkénti törlesztéssel fizet vissza. A GVH szerint azonban a lehetséges ügyfelek nem tudhatták, hogy például a pénzt belső hitelezésből, azaz a tagok befizetéseiből kaphatják, és meghatározó módon közrejátszik a szerencse, mert sorsolás és előtakarékosság alapján dől el, hogy ki juthat vásárlási joghoz. A GVH szerint a cégek a legrosszabb helyzetben lévőket, például BAR-listásokat vették célba.

Címkék: bírsággvh