Drámai hangulat a tőzsdéken

A befektetők kedvén az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felmerült kételyek is rontottak.
Kapcsolódó cikkek

Jelentős gyengüléssel zártak az európai tőzsdék csütörtökön: a 0,70-0,80 százalékkal mínuszban kezdő indexek már a meredeken csökkenő amerikai nyitás idején is egy százalék feletti veszteségben jártak. A londoni FTSE-100 index 1,55 százalékkal 5845,29 pontra, a frankfurti DAX index 0,99 százalékkal 7063,09 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,75 százalékkal 3963,99 pontra esett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 190,53 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 22 098,12 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 16,4 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A befektetői hangulaton az észak-afrikai válság már huzamosabb ideje tartó negatív hatása mellett a spanyol szuverén adósbesorolás visszaminősítése miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben ismét felmerült kételyek rontottak.

A negatív hangulathoz hozzájárultak a globális gazdasági fellendülés alakulásával szemben kételyeket támasztó makrogazdasági adatok is: a váratlanul nagy februári kínai külkereskedelmi deficit híre, az amerikai külkereskedelmi hiány februári növekedése, valamint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának vártnál nagyobb növekedése az Egyesült Államokban.

Címkék: tőzsde