Járai gazdaságélénkítő költségvetést szeretne

Nem mond le az MNB felügyelőbizottsági elnöki tisztéről.
Kapcsolódó cikkek

A bruttó hazai termék (GDP) arányában fokozatosan csökkenő költségvetésre van szükség, valamint arra, hogy a költségvetésben előtérbe kerüljenek a gazdaságélénkítő kiadások – mondta Járai Zsigmond, miután az államfő a Költségvetési Tanács (KT) tagjává nevezte ki.

Járai Zsigmond szerint a KT külön apparátus nélkül is működőképes lesz, munkamegosztásban működik a többi, költségvetési kérdésben illetékes intézménnyel, az Állami Számvevőszékkel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB-vel).

A Költségvetési Tanácsnak három tagja van: Domokos László, az ÁSZ elnöke, Simor András, az MNB elnöke, és Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke. Járai Zsigmond hívja össze a testület üléseit, állapítja meg napirendjét, ő vezeti és képviseli a Költségvetési Tanácsot.

Járai a Költségvetési Tanács tagságáról nem kért előzetes engedélyt az MNB Felügyelő Bizottságának tagjaitól, mert a törvény csak azt írja elő, hogy a tényt be kell jelenteni, ennek pedig majd eleget is tesz. MInt mondta: nem mond le a felügyelőbizottsági elnöki tisztéről, mert szerinte a két pozíció nem összeférhetetlen.

Járai Zsigmond közölte, néhány napon belül összeül a Költségvetési Tanács másik két tagjával, és számításai szerint negyedévente-félévente fognak ülésezni.

Címkék: járai zsigmond