Moratórium közben árverés, jön a kilakoltatási kvóta

A kormány állítólag gőzerővel egyeztet, a bankok nem szívesen beszélnek.
Kapcsolódó cikkek

A hír24-et a Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 arról tájékoztatta, hogy “otthonvédő aktivistái aktív jelenléttel készülnek megzavarni egy nyilvánvalóan spekulatív ingatlanárverést Ráckevén”. Közleményük szerint egy bank 6 milliós követelés miatt készül mélyen áron alul spekulánsoknak átjátszani egy a követelésnek dupláját érő ingatlant.

Kilakoltatási kvóta bevezetését fontolgatja a kormány – tudta meg az Index. A hírportál szerint a kifejezés az április közepéig hatályos teljes kilakoltatási moratórium felpuhítását takarja. Közben a Napi Gazdaság arról ír, hogy az államnak elsődlegesen a lakáspiacot kellene normalizálnia. Ehhez vezetne a kilakoltatási moratórium felszabadítása, a nehéz helyzetben lévő adós ingatlanának üzleti alapon történő megvásárlásához kapcsolódó hitel állami támogatása.

Az Index szerint a kormány középtávon lemondott az ingatlanok állami (önkormányzati) átvételéről. Az adósságok nagy része a bankok könyveiben maradna, amelyek a kilakoltatási kvótákkal a kezükben valamivel erősebb pozícióból tárgyalhatnak az adósokkal áprilistól. Az eszközkezelő forrásait látva ez nemcsak a bankok, hanem az állam érdeke is.

Több forrásból is úgy tudja az Index, hogy kvótaügyben gőzerővel folyik az egyezkedés a kormányzati illetékesek és egyes pénzintézetek között, a végleges koncepció azonban még nem készült el. A nemzeti eszközkezelőnek a kormány által tervezett három fázisáról vélhetően ezért nem szívesen nyilatkoztak a Napi Gazdaságnak a bankok.

Névtelenséget kérő ingatlanpiaci szakértők a Napi Gazdaságnak azt mondták, hogy a fizetésképtelennek minősített adósoknak csak a töredéke szorul rá valóban egy, a nemzeti eszközkezelő harmadik pilléreként emlegetett önkormányzati bérlakásprogramra, így az eddig nyilvánosságra került források (10-10-130 milliárd forint 2011-2013-ra) elégségesek lehetnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mit remélhetnek a devizahitelesek? Itt vannak a banki válaszok! (Napi Gazdaság)
Bedőlt lakáshitelek – Mi lehet a megoldás? (Napi Gazdaság)
Részleges moratórium és kilakoltatási kvóta jöhet (INDEX)