Stabilitás kontra nyugdíjfolyósító

A főigazgatóság illegálisnak tartja a Stabilitás különnyilatkozatát.
Kapcsolódó cikkek

A legfrissebb adatok szerint már 15 ezernél is többen nyilatkoztak pénztártagságuk megtartásáról. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt a nyilatkozatkitöltők tábora, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a statisztikák már a teljes összeget, és nem csak az idei számokat tartalmazzák. Egyelőre úgy tűnik, nem éri el az 50 ezret azok száma, akik a pénztáruknál maradnak.

Azt egyébként még mindig nem tudni, mit adna a nyugdíjhozamért az állam – írja az [origo], amely szerint a tb-rendszerbe való utaláshoz vakon meg kell bízni az állami gondoskodásban. Továbbra sem tudni, mi lesz a pénzzel, azzal növelhető-e egyáltalán a későbbi nyugdíj. A nem egyértelmű szabályok miatt sokan készpénzben veszik fel a reálhozamot. Ezt javasolja az érintetteknek Tatár Attila pénzügyi tanácsadó is.

A tömeges állami visszatérőkre számítva mindenesetre bővíti tárhelyét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A nyugdíjbiztosításban “bekövetkező változások által indikált adattömeg növekedése miatt a duplájára bővíti jelenlegi tárolórendszerét a főigazgatóság.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés eredménye pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Az IBM XIV tárolórendszer bővítése a jelenlegi 27 TB-ról (terabit) 54 TB-ra történik. Az egyetlen ajánlattevő a budapesti székhelyű Inter-Computer-Informatika Zrt. volt. A cég nettó 44,6 millió forintért vállalta a bővítést.

Közben kiderült, hogy az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság nem fogadja el a Stabilitás Pénztárszövetség által javasolt a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló nyilatkozatot. Az ONYF szerint az internetre illegálisan töltöttek fel nyilatkozatot, amelyben a tag kijelenti: arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet megsemmisíti a törvényt, akkor a nyugdíjkasszákban maradók esetleges kárigénnyel léphetnek fel az állammal szemben.

A pénztárszövetség szóvivője szerint a pénztártagság fenntartásáról szóló nyilatkozatot el kellene fogadnia a nyugdíjfolyósítónak. Juhász Istvánné azt javasolja azoknak, akik a Stabilitás nyomtatványával indulnak az ONYF-hez, hogy a helyszínen a nyugdíjfolyósító papírját is töltsék ki, és együtt csatolva kérjék az arról szóló befogadó nyilatkozatot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nyugdíj Főigazgatóság: “Illegális a Stabilitás nyilatkozata” (Világgazdaság Online)
Már 15 ezren maradnak a nyugdíjpénztárakban (Index)
Még mindig titok, mit adna a nyugdíjhozamért az állam (Origo)

Címkék: nyugdíj-vita