Ezévtől szigorúbb pénzügyi ellenőrzés az EU-ban

A pénzügyi szektor felügyeletének megerősítésére és ellenőrzésére hoztak létre új a testületeket 2011-től az EU-ban.
Kapcsolódó cikkek

Az új szervezetek között található a frankfurti székhelyű Európai Rendszerkockázati Testület, illetve az a hatóság, amely bankokat, biztosítókat és a tőzsdéket figyeli. A belső piacok és a szolgáltatások ügyeiben illetékes EU-biztos vasárnap azt mondta ennek kapcsán, hogy “Európa tanul a válságokból.”

“Az ellenőrzés és a felügyelet új testületeit azért hoztuk létre az EU-ban, hogy idejében érzékeljük a problémákat, és ezáltal idejében is tudjuk cselekedni”- mondta Michel Barnier. Az új szervezetek között található a frankfurti székhelyű Európai Rendszerkockázati Testület, illetve az a hatóság, amely bankokat, biztosítókat és a tőzsdéket figyeli.

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB), az új európai pénzpiac-felügyelet, a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének (ESFS) égisze alatt jött létre. A makroszintű kockázatokra figyelő és figyelmeztető testület munkájában részt vesznek az EU államainak jegybankelnökei, az új Európai Felügyeleti Hatóság (ESA), az Európai Bizottság, valamint a 27 tagállam piacfelügyeleti szerveinek tagjai. Az Európai Rendszerkockázati Testület vezetője egyelőre az Európai Központi Bank elnöke, de a testület az EKB-től függetlenül fog működni.

Címkék: pénzügyeu