Csak hitegetés lenne a kormány reformterve?

A következő év első negyedében érkezhet el az igazság pillanata, a külföldi befektetők ekkor hozzák meg a távlatos döntéseket Magyarországgal kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

Visszafogottan fogadta a piac a magyar államadósság Moody’s általi leminősítését az utolsó befektetési kategóriába, a forint csak kismértékben gyengült a hírre. Duronelly Péter szerint ennek elsődleges oka az, hogy hónapok óta tudható, a Moody’s figyeli a magyarországi fejleményeket, és a legmagasabb minősítésbesorolás eddig ennél az intézetnél volt.

Kellemetlen meglepetés az, hogy további lerontás lehetőségét hordozó negatív kilátással hozta meg döntését a Moody’s – mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

A Moody’s lépése azt jelenti, hogy változást vár a magyar gazdaságpolitikában – mondta a befektetési szakember. Szerinte az év vége jókor jön, az igazság pillanata 2011. első negyedében érkezhet el, a külföldi befektetők ekkor hozzák meg hosszú távú döntéseiket.

Duronelly Péter szerint a mostani leminősítés úgy is értékelhető, hogy a folyamatok és a gazdaságdiplomáciában szerzett személyes benyomások alapján a magyar kormány eddig nem volt sikeres a befektetők szemében. A “különutas” gazdaságpolitika nem hozta meg a kormány által várt eredményt – fűzte hozzá.

A befektetési szakember szerint a jövő év elejére datált költségvetési szerkezeti reformokról mostanában néhányszor tett kormányzati utalások is csupán a piac megnyugtatását szolgálják. Duronelly Péter egyetért azzal a véleménnyel, hogy ilyen nagy arányú átalakításnak nyoma sincs a 2011-es költségvetésben.

Nagy a veszélye annak – mondta Duronelly Péter -, hogy ha nem látnak jelentős változást a befektetők, akkor megváltozik a mostani visszafogott hozzállás. Ebben az esetben elindulhat egy eladási hullám az állampapírok piacán, s ha ez nem spekulatív lenne, hanem a félelem vezérli, akkor azt szinte nem lehet megállítani, csakúgy mint 2009 elején – mondta a Budapest Alapkezelő vezető munkatársa. Csakhogy akkor az állampapírok helyett az IMF-hitelből lehetett finanszírozni az adósságot, most viszont erre már nincs mód – tette hozzá.