Nokia-székhely lett Budapest

Száz fővel bővül a Nokia Siemes Network magyarországi bázisa. A jövőben Budapest lesz a finn vállalat vasúti mobilkommunikációs fejlesztéseiért felelős központja - jelentette be Ésik Róbert, a társaság magyarországi ügyvezető igazgatója.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bejelentéshez kapcsolódó sajtóeseményen elmondta, Finnország nem csak nyelvi rokonága miatt különösen szimpatikus szereplője a világgazdaságnak hazánk számára. Mint azt kiemelte Finnország egyike a három legversenyképesebb országnak, Magyarország jelenleg az 52. A miniszter megjegyezte, hazánknak a 30-as klubba kell visszakerülnie. Elmondta azt is, hogy Magyarországon eddig a finn vállalatok 20 ezer munkahelyet hoztak létre 1 milliárd euró befektetésével.

Az eseményen jelen lévő finn miniszterelnök, Mari Kiviniemi szerint a globális versenyben minden ország célja az, hogy több munkahelyet teremtsen, erősítse gazdaságát, s javítsa pozícióját a kutatás-fejlesztés területén is. Ésik Róbert a Nokia részéről elmondta: jelenleg 800 munkatárssal működik a Nokia Siemens Networks itteni K+F központja, idén még további 100 mérnököt vesznek fel, akik közül többeknek már folyik a betanítása is.
A Nokia Siemens Networks ügyfelei közé tartozik az összes jelentős magyarországi vezetékes-, mobiltelefon és internet szolgáltató, valamint kábeltévés társaság. A magyar mobilhívások kétharmada a Nokia Siemens Networks eszközein keresztül zajlik. A cég magyarországi munkatársainak több mint fele a K+F területén dolgozik, s a nemzetközi csapat tagjaként telekommunikációs megoldások, szoftverek és alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.

A Nokia tesztszerverei (fotó: fn.hu)

A magyarországi Nokia központ egyik legfontosabb munkaterülete, a lakossági és vállalati mobilforgalom kiszolgálása mellett az úgynevezett GSM-R hálózat fejlesztése, amely a GSM900 technológián alapuló, kifejezetten vasúti felhasználásra szánt vezeték nélküli adatátviteli- és kommunikációs hálózat. Ennek révén lehet a vasúti szerelvényeket biztonságosabban irányítani, de akár ezen keresztül biztosítható az utazók számára a vasúton való internetkapcsolat is.

A Nokia Siemens Networks globálisan 16 ezer szakembert foglalkoztat, és nevéhez fűződik a GSM-R szabvány megalkotása, amelynek kutatás-fejlesztési munkáit már az 1990-es évek elején megkezdte. A GSM-R beruházás egyike a kiemelt vasúti fejlesztéseknek, amely felkerült a Közlekedési Operatív Program (KözOP) projektlistájára. A FigyelőNet kérdésére, hogy a magyar vasút társaság mikor térhet át erre a rendszerre Ésik Róbert elmondta, a MÁV is, a nemzetközi GSM-R szerződés aláírásával számos európai országgal együtt kötelezettséget vállalt arra, hogy nemzetközi vonalain kiépíti a GSM-R rendszert. Erre forrást az EU-biztosít, a költségek 85 százalékát vállalva. Arra a kérésre, hogy mindez mennyit jelent, Ésik Róbert elmondta, hogy közel 56 milliárd forintról van szó.

Címkék: üzlet