Auth lehet Simor utódja

Állítólag a sok esélyes közül végül a volt MNB-alelnök lehet Simor utódja.

A Népszava szerint a mostani “csend” ellenére a kormányzat korántsem békélt meg a jelenlegi jegybanki vezetéssel. Erre utal az is, hogy “készenlétben tartják Auth Henrik volt alelnököt”, akit a lap információi szerint Simor András utódjának szemeltek ki.

Korábban több jelölt is szóba került a Magyar Nemzeti Bank élére, de a Napi Gazdaság után most a Népszava is arról ír, hogy közülük Auth lehet a befutó, már csak az elnökcsere módján gondolkodnak a Kossuth tér környékén.

A Napi Gazdaság a minap azt írta, hogy Auth Henrik megválasztása a Garantiqa Hitelgarancia új vezérigazgatójának éppen azért volt bizonytalan, mert a bankok attól tartottak, hogy a poszton csak addig marad, amíg az MNB-nél nem kerül fontos pozícióba.

Korábban több elemző is úgy vélte, hogy Auth azért lenne jó választás, mert kevésbé látványosan kötődik politikailag a Fideszhez. Auth egyébként aláírta a 2010-es költségvetést élesen bíráló, 29 közgazdász által jegyzett felhívást, az első Orbán-kormány idején pedig az állami kézbe került Postabank első embere is volt.

Címkék: