Jól pályáznak a szegény gazdagok

Papíron az önkormányzatok kétharmada képtelen az önálló működésre.
Kapcsolódó cikkek

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak járó támogatást nem a legrosszabb helyzetben lévő települések kapják, hanem azok, amelyek jól pályáznak – írja a Napi Gazdaság. A támogatáshoz kapcsolódó pályázati követelményrendszert a költségvetési törvény tartalmazza, s ez évről évre szigorúbb.

A rendszer visszásságát jól mutatja Mezőkövesd példája: a város több éve mindig kért és kapott támogatást, idén mégis megkezdte a Zsóry fürdő 1,2 milliárdos felújítását, amelyből nagyjából 650 millió saját forrás. Arról nincs szó, hogy a város ekkora összeget el tudott volna különíteni, az önrészt kötvénykibocsátásból teremtette elő – írja a lap.

A korábbi évekhez képest egyébként idén alacsony összeget tett ki az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak nyújtott támogatás. A költségvetési keret 10,15 milliárd forint, az első ütemben mindössze 4,1 milliárd forintot kapott összesen 467 önkormányzat. Tavaly az első ütemben mintegy 700 önkormányzat jutott több mint 8,5 milliárd forinthoz.