Vakok a volán mögött

Speciális szenzorok mondják majd el a sofőrnek, hogy mi történik az autó körül, de pontosan tájékoztatnak az időjárási viszonyokról is.

Az amerikai vakok szövetsége és a Virginia Tech Kutatóintézet szakértői közösen dolgoznak azon az autón, ami ha elkészül visszaadhatja a vakoknak a vezetés élményét. A járművet speciális érzékelőkkel szerelik fel, melyek hajszálpontosan közlik a sofőrrel, hogy mi történik az autó körül, hogy van-e mellette, mögötte, előtte valaki, de tájékoztatnak majd arról is, hogy pontosan milyen időjárási tényezők befolyásolják a vezetést.

Az autó bemutatójára még várni kell, a szakértők pedig már most mérföldkőként tekintenek a készülő újításra. Azzal, hogy a vakok lehetőséget kapnak az autóvezetésre, újabb okkal bővül az a lista, amely azt a dogmát cáfolja, hogy a vakok nem lehetnek a társadalom hasznos és teljes értékű tagjai. A bemutatót tehát komoly várakozás és készülődés előzi meg: egy vak sofőr vezet egy olyan tesztpályán, amelyet úgy alakítottak ki, hogy mindennapos közlekedési helyzeteket lehessen rajta gyakorolni.