Fizet a BP az olajszennyezés miatt, de nem egyedül

Ezt közölte vasárnap a New York Times a brit energetikai óriáscég dokumentumaira hivatkozva.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai napilap szerint a BP újra megerősítette, hogy megfizeti a Mexikói-öböl olajszennyezése miatti károkat, valamint az 1500 méteres mélységbe süllyedt fúrótoronyból ömlő olaj elfojtásának árát, de osztozni akar partnereivel a költségeken.

Az amerikai napilap közlése szerint a június 2-án a partnereinek küldött levelében a BP jelezte, hogy csaknem 400 millió dollárt kér. A partnerek az Anadarko Petroleum és a Mitsui Oil Exploration, amelyeknek az április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt Deepwater Horizon nevű kútban van érdekeltségük.

A BP nagyjából egymilliárd dollárt számolt fel a kárelhárítás májusi költségére, és ennek 40 százalékára tart igényt üzleti partnereitől. A New York Times szerint több mint 270 millió dollárt kér a BP az Anadarko cégtől, és több mint 110 milliót a Mitsui-tól a három társaság közötti egyezségre, valamint az elsüllyedt kút arányos tulajdonrészére hivatkozva.

A New York Times szerint a kút 65 százalékban a BP-é, 25 százalékban az Anadarko-é, és 10 százalékban Mitsui-é. A BP közlése szerint az olajszivárgás költségei mára meghaladták a hárommilliárd dollárt.

Címkék: olajkatasztrófaBP