Matolcsy György: még idén lehet adócsökkentés

Terveiről beszélt az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere.
Kapcsolódó cikkek

Az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere szerint fordulatra van szükség az adórendszerben, a foglalkoztatásban, és szükség van a növekedés beindítására is.

„Azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani” – mondta Matolcsy.

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit. Jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet – tette hozzá a leendő nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

A politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel.