Nem tudjuk, mennyi nyugdíjat fogunk kapni

A magyar lakosság 59 százaléka nincs tisztában azzal, hogy az állami nyugdíjrendszerből mennyi nyugdíjat kaphat, és ezt milyen eszközökkel egészítheti ki.
Kapcsolódó cikkek

Romániában ez az arány 44, míg Csehországban 26 százalék – ismertette az Aviva-csoport felmérésének eredményét Zolnay Judit, a magyar leányvállalat értékesítési- és marketing vezérigazgató-helyettese.

A válság miatt több ország megemelte az állami nyugdíj mértékét, volt ahol a nyugdíj megtakarításhoz korábban lehetett hozzányúlni, de ezek a rövid távú intézkedések nem pótolták a hosszú távú előretekintést – állapította meg a felmérést összegző tanulmány.

Magyarországon a nyugdíjasok száma jelenleg 2,2 millió, de a “Ratkó-korszakban” születettek nyugdíjba vonulásával lesz olyan év, amikor 300 ezerrel nő a nyugdíjasok száma – vázolta a magyar helyzetet Zolnay Judit. Az 5 milliónyi aktív korú magyar állampolgárból ugyanakkor csak közel 4 millió fizet járulékot. A várható élettartam jelenleg – a KSH adatai szerint – a 62 éves nyugdíjba vonulás után a nőknél még 19, a férfiaknál 15 év.

Aki nem akar nyugdíjasként nagy jövedelemvesztést elszenvedni, annak már munkába állásakor el kell kezdenie takarékoskodni – állapítja meg a felmérés összegzése. Ennek módja az állami nyugdíjbiztosítás mellett – amelynek van magán-nyugdíjbiztosítási pillére is – az önkéntes nyugdíjbiztosítás, valamint az életbiztosítás, amelynek a lejáratát a nyugdíjba vonulásra lehet időzíteni. Ez utóbbi adókedvezménye ugyan ez év elején megszűnt, az elért hozam azonban továbbra is adómentes maradt.