Különadóval sújtaná a bankokat Gordon Brown

Globális szinten összehangolt banki adóztatás szükségességéről szólt szerdai előadásában a brit kormányfő.
Kapcsolódó cikkek

Gordon Brown egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: nem szabad elfelejteni, hogy az adófizetők mentették meg a bankrendszereket az összeomlástól, és a brit kormány biztosítja, hogy az adófizetők vissza is kapják a beavatkozás költségeit.

Ha azonban ez nem nemzetközi szinten összehangolt módon történik, annak az a kockázata, hogy a bankok a leglazább szabályozású piacokra helyezik át tevékenységüket. Éppen ezért a húsz vezető gazdasági erőcentrumnak (G20) nemzetközileg összeegyeztetett álláspontot kell kialakítania ez ügyben – mondta a brit kormányfő.

Brown szerint a bankokra kivetendő illeték tűnik “a legpraktikusabb megközelítésnek”. A rendszert azonban úgy kell kialakítani, hogy illeszkedjen a szélesebb körű banki szabályozási reformokhoz, és ne akadályozza azokat, emellett el kell kerülni a nemzetközi tevékenységű bankok kettős adóztatását.

A brit miniszterelnök kijelentette: a bankilletékből származó bevételek a kormányok rendelkezésére állnának, amelyek eldönthetik, hogy a pénzt egy külön e célra kialakított “biztosítási” alapba teszik, a banki mentőakciók költségeinek visszafizetésére használják, vagy az államadósságot csökkentik belőle.

Nem újkeletű ötlet a bankok különadója

A bankok különadóztatásának ötletét – a globális pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték formájában – a munkáspárti brit kormány már korábban is felvetette, legutóbb a legnagyobb fejlett ipari és fejlődő országok, valamint az EU alkotta G20-csoport múlt év végi skóciai tanácskozásán.

A Húszak pénzügyminisztereinek és jegybankárainak novemberi értekezletén Brown – a bankok életben tartására fordított hatalmas költségvetési összegekre utalva – kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy “ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni”.

Éppen ezért meg kell vitatni “valamiféle biztosítási díj” kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepelhet, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat – mondta a brit kormányfő.

Címkék: válság