Kamatspekuláció a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 543,20 pontos, 2,52 százalékos csökkenéssel, 21 017,56 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 35,1 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények egyaránt veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest. Söre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője elmondta: a keddi nyitás során a BUX a nemzetközi piacok hétfő esti esését reagálta le, míg kora délutánig egy szűk tartományú negatív sávban mozgott.

Hozzátette: a délután folyamán több amerikai makroadat is napvilágot látott, amelyek hatására ismét esésnek indultak a nemzetközi piacok. A keddi kereskedés legnagyobb vesztese a blue chipek közül az OTP volt, amelynek árfolyama kiemelkedő forgalomban több mint 5 százalékkal zuhant a nap folyamán. A határidős üzletkötő kiemelte: az OTP magas forgalma, valamint 5440 forint alatti záróár is további esést jelezhet a bankpapír piacán, így érdemes a befektetőknek megfontolniuk, hogy megváljanak a papírtól.

Rámutatott: amennyiben az amerikai jegybank, a FED megkezdi az irányadó kamat emelését és pénzt von ki a piacokról, fordulat jöhet a tőzsdéken is, és megfordulhat az eddigi emelkedő trend. Illés László, a QUAESTOR Értékpapír Zrt. elemzője úgy vélte, szinte kizárólag a bizonytalanság mozgatta kedden a piacokat, mivel a FED lehetséges alapkamat emelése miatti bizonytalanság ellen a befektetők csak részvényeik eladásával tudnak védekezni. Jelentősen erősödött a kamatspekuláció, amit a forint gyengülése is megmutatott kedden.

Az elemző szerint szerdán visszapattanhat kissé a részvénypiac, azonban hosszú távon akár a jelentősebb esés is megindulhat a tőzsdéken.

A Mol árfolyama 420 forinttal, 2,51 százalékkal 16 280 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 303 forinttal, 5,37 százalékkal 5337 forintra esett, forgalmuk 28,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,61 százalékkal 815 forintra gyengült, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 105 forinttal, 0,26 százalékkal 40 995 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,8 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 139,8 millió forintos forgalom mellett 395 forinttal, 1,88 százalékkal 20 605 forintra csökkent.

Címkék: pénzügy