Negatív nyitás várható a BÉT-en

Az amerikai és ázsiai piacokon érzékelhető enyhe pesszimizmus hatására kismértékű negatív nyitásra számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett elemzők.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője hangsúlyozta: a budapesti kereskedés várhatóan egész délelőtt a negatív sávban mozog majd, míg az Egyesült Államokból délután érkező makroadatok és hírek akár egy egész hétre kiható korrekciós hullámot is elindíthatnak. Hozzátette: a hét végéig a magyar börzén is felerősödhet az eladói nyomás, amennyiben a BUX-nak hétfőn nem sikerül megtartania a 16 ezer pontot.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője rámutatott: a vezető részvények közül a Mol és a Richter kereskedését hétfőn is befolyásolhatja néhány, a napokban nyilvánosságra került hír és találgatás. A magyar olajipari társaság legnagyobb részvényesének számító Surgutneftegas pénteken megtámadta a Mol korábban elfogadott összes közgyűlési határozatát, és egyes híresztelések szerint az orosz cég akár további vásárlásra készül, ami egyértelműen a Mol papírjainak vételére buzdítja a befektetőket – fejtette ki Kovás Krisztián.

A Concorde elemzője megjegyezte: a Richter papírjaira ugyanakkor továbbra is negatívan hathat, hogy az állam meg kívánja tartani a tulajdonában álló részvényeket.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 79,78 pontos, 0,49 százalékos csökkenéssel, 16 253,60 ponton zárt pénteken.
A részvénypiac forgalma 14,4 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 15 forinttal, 0,11 százalékkal 13 520 forintra gyengült, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 19 forinttal, 0,50 százalékkal 3789 forintra erősödött, forgalmuk 7,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,59 százalékkal 620 forintra csökkent, forgalma 1,6 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 510 forinttal, 1,52 százalékkal 32 990 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 127 millió forintos forgalom mellett 50 forinttal, 0,29 százalékkal 17 400 forintra nőtt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1721,71 ponton zárt pénteken, ez 10,88 pontos, 0,63 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címkék: pénzügy