A válság 13+1 tanulsága

Izgalmas időszakot élünk. A hitelezési válságból egyre inkább reálgazdasági válsággá fordul a gazdasági krízis. Minden nap tanulunk valamit, ami másnap vagy igaz, vagy rég érvényét vesztette. Az FN.hu 13 + 1 olyan, részben hazai, nagyobbrészt nemzetközi gyors tanulságot gyűjtött össze, amiből talán a jövőre nézve is érdekes megállapításokat lehet tenni.

1. A magyar állampapírpiac most nem a hozamokról szól, hanem árfolyamsztori!

A külföldi befektetőket nem igazán érdekli, hogy a magyar állampapírpiacon a magyar inflációs szinthez képest 7-8 százalékos reálhozam is elérhető. Hiszen ha eközben a forint árfolyamán sokkal többet buknak, akkor bőven negatív a megtérülésük. A devizakockázatok miatt a külföldiek nagy ívben elkerülik a honi állampapírpiacot, ez meg is látszik annak haldoklásán.

2. Amerikától nem lehet függetlennek lenni!

Az amerikai hitelezési válság elején mind Európában, mind a gyorsan fejlődő Ázsiában olyan jóslatokat lehetett hallani, hogy egyes régiók izoláltak maradhatnak egy amerikai pénzügyi válságtól. Ma már tudjuk, hogy ezek hiú remények volt, továbbra is igaz: Amerika tüsszent, az egész világ megfázik!

3. Minden morális aggályt félretéve, nagyon fontos, hogy a túlságosan is nagy játékosok ne bukjanak!

Too big to fail – túl nagy ahhoz, hogy boruljon – szokták reménykedve kijelenteni a nagyobb bankok tulajdonosai, arra gondolva, hogy a hatóságok, a nemzetközi szervezetek nem hagyhatnak bedőlni egy túlságosan is nagy bankot, biztosítót, országot. A Lehman Brothers esetében tett a világ egy kísérletet arra, hogy elfogadja azt a morálisan teljesen indokolt tézist, miszerint nem kell a bűnös bankokat adófizetői pénzből megmenteni. Sajnos azóta tudjuk: egy nagy szereplő kiesése akkora pótlólagos válságot eredményez, hogy azt minden eszközzel érdemes elkerülni.

4. A tőke sokkal fontosabb a világnak, mint a középtávú fennmaradásunk!

Az elmúlt években sokan jósolták, hogy a legjobb befektetések a zöld befektetések, megújítható energia-technikák, klímaváltozás ellen fellépő cégek. A krízis kidomborította, hogy amikor fogy a pénz, minden befektető riadtan menekül a középtávon, vagy csak hosszabb távon sikeres cégek papírjaiból. Az ilyen cégek még erősebben is estek, mint az old economy – a régi gazdaság cégei.

5. Ha Kelet-Európa bajba kerül, Nyugat-Európa sem ússza meg!

Illúzió, hogy Európán belül még lehetnek lokális pénzügyi válságok. Ha például a kelet-közép-európai devizák gyengülnek, akkor veszélybe kerülnek a lokális bankrendszerek, de a nyugati anyabankok is leírásokra kényszerülnek, pillanatok alatt az unió közepén van a krízis. Ez persze reménysugár is: bízhatunk benne, hogy az uniónak minden erejét összeszedve érdeke a megmentésünk!

6. Ha csökken a globális gazdasági növekedés, a nyersanyagárak zuhannak!

A korábbi elképesztő olaj- és élelmiszeripari áremelkedések idején úgy tűnhetett, hogy a trend már soha nem fordul meg. Mivel nő a lakosság, nő a fogyasztás, a szűkös erőforrások áremelkedése megállíthatatlan. Jött egy világméretű recesszió, máris a béka feneke alá estek a nyersanyagárak.

7. Elképesztőt lehetett bukni az összetett termékekkel, soha ne kockáztasson hitelből!

Hiába muzsikáltak remekül éveken át a hedge fundok, a különböző összetett, összecsomagolt értékpapírok, amint megbolondult a világ, döbbenetes bukások keletkeztek, a nem kellően transzparens viselkedésű termékeknél. Hosszú éveken át nincs igazán esély arra, hogy ezek a termékek attraktívvá váljanak. A világ egy időre megutálta a tőkeáttételt.

8. Éljenek az államok!

Hiába uralkodott évtizedeken át a piacpárti közgazdasági hozzáállás, hiába hallhattuk, hogy az önérdek mennyivel jobb gazda, mint az állam, amint balhé van, mindenki az állam mögé szeretne bújni. Állami védelem a betéteseknek, állami alapok, garanciák, reprivatizált bankok, a gazdaság minden szintjén mindenki az államban bízik.

9. Ha pánik van, minden esik, és nem létezik reális értékelés

Döbbenetes módon korrelálnak a piacok: ha zuhannak a részvénypiacok, minden zuhan, és minden tovább zuhanhat, mint az racionális. Ideig-óráig senkit nem érdekel a reális értékelés, ám érdemes figyelni arra a pillanatra, amikor ismét előtérbe kerülnek a régi szabályok, bőven lesznek jó beszállási lehetőségek.

10. Igenis, vannak kockázatok!

Az amerikai állampapírpiaci kamatok rendkívüli mértékben csökkentek, míg a vállalati kötvények hozamai az égbe szöktek, mégis a válság idején mindenki amerikai államkötvényeket kezdett vásárolni. Kinyíltak újra a régi pénzügyi tankönyvek, bizony van olyan, hogy kockázati felár, vannak jó adósok és rossz adósok, felértékelődött egy hozam kockázatmentessége.

11. Magyarország egyszerre nagyon is fejlődő és már nagyon nem fejlődő sztori

Fejlődő piac vagyunk, ha kockázatokat kell árazni, félelem, bizalmatlanság, menekülés. Ugyanakkor a fejlődő piacok vonzereje, a nagy növekedési lehetőség, a piacok bővülése, a nagy területfoglalások már nem jellemzőek. Magyarországon jelenleg nem nagyon lehet befektetési sztorit eladni.

12. Bajban ismerszik meg a barát

Csak éppen nincsenek barátok. Bajban bődületes mértékben felülírják a régi szép liberális elveket az önérdekek. Szép dolog az egységes Európa, de azért inkább a hazai bankokat mentsük meg, itthon maradjanak meg az autógyárak, hazai termékvásárlást támogassunk az állami szubvenciókkal. Nagymértékben előkerült a protekcionizmus.

13. Már a kiadáscsökkentés sem érték!

Bizony szomorú, főleg, mert tíz év ez irányú lehetőségeit elbuktuk, hogy újabban már nem lenne feltétlenül pozitív fogadtatása a nagymértékű állami kiadáscsökkentésnek. Olyannyira a recessziót, a növekedés visszaesését figyelik és árazzák a kötvénypiaci és devizabefektetők, hogy megvan a veszélye annak, hogy egy amúgy szükséges magyar struktúraátalakításnak negatív lenne a piaci fogadtatása. Ha ugyanis az állam érdemben visszafogja a kiadásait, akkor olyan kereslet esik ki a gazdaságból, hogy a recessziónál is súlyosabb fogalom, a depresszió írhatja le a gazdaságunkat!

13 + 1. Pengő forintokban fáj a hiteltelenség

Bizalom és bizalmatlanság – válság idején még sokkal fontosabbak. Amelyik ország, kormány, jegybank nem játszotta el éveken át megbízhatóságát, a vállalt szabályrendszerét megtartotta, sokszor már verbális beavatkozásokkal is sikeres. Amelyik ország hiteltelenebb (ugye kevesen gondoljuk, hogy az unión belül mi nem ebbe a kategóriába tartozunk?), az pedig próbálkozhat, bejelenthet hónapról hónapra tökéletesen ellentétes irányú intézkedési terveket, magyarázhat, ötletelhet, teljesen visszhangtalanok maradnak bizalomerősítő kísérletei.

Címkék: pénzügy