Romániába ért a válság

Mintegy húsz romániai nagyüzem csökkenti termelését vagy zárja be kapuit a nemzetközi pénzügyi válság következtében megcsappant kereslet miatt. A munkaügyi miniszter szerint 30 ezer állás szűnik meg márciusig.

Az Adevarul című napilap csütörtökön közölt összeállítása szerint Bukarestben a Nestlé és a Coca Cola gyár, Brassóban pedig a Kraft Foods csokoládégyár és a Colgate Palmolive zárja be kapuit.

A járműipart sem kerülik el a gondok, hiszen a francia Renault tulajdonában lévő Automobile Dacia gépkocsigyár három hétre leállítja termelését, a dolgozókat pedig kényszerszabadságra küldik. A Daciánál csütörtökön és pénteken is összesen 9 ezer dolgozó kényszerült pihenőre.

A válság miatt csökkenő kereslet azonban leginkább a kohászati ipart sújtja. Az Arcelor Mittal az erdélyi Vajdahunyadon (Hunedoara) működő acélgyártó üzemében a termelést leállítja, moldvai Galacon (Galati) működő gyára viszont csak kapacitásának felével működik. A világ legnagyobb acélipari társasága, az Arcelor Mittal az Iasiban működő Tepro gyárából is több mint 300 alkalmazottat küld kényszerszabadságra.

A Nagybányán (Baia Mare) üzemelő Cuprom rézgyár is november 19-től 178 dolgozót küld kényszerszabadságra, akárcsak a resicabányai (Resita) TMK vaskohászati üzem.

Mariana Campeanu munkaügyi miniszter szerint 2009 márciusáig mintegy 29 ezer elbocsátás várható Romániában.

Címkék: makro