Bush: nem Amerika a hibás

A globális pénzügyi válsággal foglalkozó első világértekezlet előtt George Bush amerikai elnök csütörtökön arra szólította fel a világ vezetőit: csak szerény pénzügyi reformokban gondolkodjanak, a krízis ugyanis szerinte nem a szabad piac kudarcáról szól. Az elnök szerint nem Amerika okozta a pénzügyi krízist.

A reformok nem fognak segíteni, ha túl messzire nyúlnak, és a szabad piac elvek feladásával, a kereskedelem korlátozásával járnak – üzente az elnök egy New York-i konferencián mondott beszédében. “A kormányzati beavatkozás nem gyógyír mindenre” – mondta a fejlett és fejlődő világot képviselő G20 csoport tanácskozása előtt.

Bush elhárította azokat a külföldi bírálatokat, hogy az Egyesült Államok nem elégséges szintű szabályozása vezetett a világszintű hitelválsághoz. Érvelése szerint sok európai országban sokkal kiterjedtebb a szabályozás, mégis az amerikaival szinte azonos krízissel néznek szembe. “A történelem azt mutatja, hogy nem a túl kicsi kormány jelent nagyobb veszélyt a gazdasági jólétre, hanem a túl nagy (…). Szörnyű hiba lenne, ha engednék, hogy néhány hónapnyi válság aláaknázza 60 év sikerét” – mondta az elnök.

Bush lesz a házigazdája a hét végi washingtoni csúcstalálkozónak, amelynek részvevői a tervek szerint megvitatják a globális pénzügyi krízis kiváltó okait, a kezelés érdekében tett eddigi lépéseket, továbbá azt, hogy miként lehet megreformálni a pénzügyi rendszert, és megelőzni a mostanihoz hasonló válságok ismétlődését.

Címkék: makro