Putyin 55 lépésben küzd a válsággal

Ötvenöt lépéses akciótervet dolgozott ki az orosz kormány a válság hatásainak tompítására. A csomag legfőbb erénye elemzők szerint az, hogy a kabinet közvetve elismerte: a krízis hat Oroszországra.

Vlagyimir Putyin kormánya Akcióterv a pénzügyi szektor és néhány gazdasági ágazat egészségessé tételére címmel dokumentumot tett közé a hétvégén, amelyet ismertetve a hétfői orosz lapok rámutattak: ezzel a kormány – amely ezt eddig igyekezett cáfolni – elismerte, hogy van válság, amely a pénzügyi szektor egészét, a gazdaság további részét részben érinti.

Az először csak a kormány honlapján közzétett új terv – amelyben a fenti összeg nem szerepel – tíz csoportban 55 feladatot fogalmaz meg a pénzügyi szektor, a belső kereslet, a munkaerőpiac és a kis- és középvállalkozások támogatására, az intézkedések kisebb része pedig az egyes iparágakra vonatkozik. A nyersanyagszektorról csak annyi szerepel, hogy még novemberben törvényjavaslatot terjeszt a kormány a parlament elé, amelyben megváltoztatja a kőolaj árának és ezzel az exportvámoknak a kiszámolási rendjét: jelenleg ezt kéthavonta számítják, hogy a jövőben hogyan lesz, az nem ismert.

Címkék: makro