Jól indulhat a hét a börzéken

Erősödéssel indíthatnak a vezető európai tőzsdemutatók hétfőn a legfejlettebb hét ipari ország hétvégi közös nyilatkozata nyomán, amelyben hitet tettek a piacok stabilizálása mellett.

Az amerikai pénzügyminiszter bejelentése szerint kollégáival agresszív tervet fogadtak el. Vasárnap az eurózóna kormányfői is találkoztak és közös akciótervben állapodtak meg a pénzügyi válság leküzdésére. Ennek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására. Az eurózóna tagállamai külön-külön jelentik be intézkedéseiket, várhatóan még hétfőn.

Ezekre a hírekre gyengült az euró, és emelkedett a kőolaj, valamint az arany ára. A vezető ázsiai tőzsdék is erősödtek eddig, a New York-i értéktőzsde határidős jegyzései jóval a pénteki záróérték felett voltak.

Elemzők becslése szerint a londoni tőzsde irányadó FTSE100 indexe 183 pont emelkedéssel 4115 ponton kezd, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 168 pont növekedéssel 4712 ponton indít hétfőn.

Reggel az euró árfolyama 1,3514 dollárra gyengült a pénteki 1,3574 dollárról. A WTI olajfajta hordónkénti ára 2,1 dolláros emelkedés után 79,80 dollár volt.

Címkék: makro