Indul a brit bankmentő óriáscsomag

Az éves brit GDP több mint harmadát jelentő csomag garantálja a bankközi piac likviditását és többféle kiutat kínál a hitelválságból a bajba jutott pénzintézeteknek: ezek egyike a részleges államosítás. Ezzel együtt mintegy 60 ezer befektetési bankár kerülhet utcára Londonban.

A csomag közvetlenül 50 milliárd, kiegészítő elemeivel együtt 500 milliárd font értékű; ez az éves brit GDP-érték több mint egyharmada.

Jön az államosítás?

A terv, amelyről a brit pénzügyi kormányzat és a nagybankok képviselői még hétfő hajnalban is tárgyaltak, előzetes, nem hivatalos értesülések szerint több lehetőséget ad a súlyosan megrendült bankoknak a talpra állásra.

Az egyik a zártkörű – vagyis a már meglévő részvényesi állománynak fenntartott – részvénykibocsátás megkísérlése. Ha ez nem jár teljes sikerrel, a kibocsátott, de le nem jegyzett új törzsrészvény-hányadot a brit kormány veszi át, és ezzel szavazati jogot biztosító jelentős, akár többségi állami tulajdonrész is keletkezhet az érintett bankokban.

A másik lehetőség az 50 milliárd fontig terjedő költségvetési tőkepótló keret közvetlen igénybevétele, amelynek fejében a kormány osztalékelsőbbségi részvényeket kapna az ezt a megoldást választó bankokban. Ezzel szavazati jogot az állam nem szerez, viszont osztalékfizetéskor preferált helyzetben lenne a törzsrészvény-állományt birtoklókkal szemben.

A kormány mindenekelőtt négy nagybank, a Royal Bank of Scotland (RBS), az HBOS, a Lloyds TSB és Barclays feltőkésítésére törekszik.

A bankmentő programon belül az 50 milliárd fontnyi költségvetési tőkejuttatási keretet a Bank of England – a brit jegybank – legalább 200 milliárd font, rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki; ennek révén a jelzálog-kötelezettségeket is tartalmazó pénzpiaci portfoliók államkötvényre cserélhetők.

Emellett a brit kormány – az intézkedési terv talán legfontosabb elemeként – az alapcsomaggal egyező értékig terjedő garanciát is vállal a bankközi piacon forgalmazott likviditásra, vagyis a mentőterv elvi összértéke így eléri az 500 milliárd fontot.

Kell a segítség

Hétvégi londoni sajtóértesülések szerint a terv végrehajtásának idejére felfüggeszthetik a kereskedést a Londoni Értéktőzsdén (LSE), hogy a piacnak legyen ideje megemészteni a fejleményeket, ám az LSE állítólag ezt a lehetőséget nem pártolja.

Az RBS részvényeinek árfolyama a múlt héten 60 százalékot zuhant Londonban, FTSE-100 index öt és fél éve először négyezer pont alatt, 3932 ponton zárta a kereskedést, ami 21 százalékos veszteséget jelent egy hét alatt. Az indexben foglalt vállalatok tőzsdei összértéke csak az elmúlt öt kereskedési napon 250 milliárd fonttal csökkent.

A Bank of England kimutatása szerint az augusztusban folyósított lakossági ingatlanhitelek értéke az előző hónapban kihelyezett összeg 5 százaléka volt Nagy-Britanniában.

60 ezer bankár kerül utcára

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnik meg a londoni Cityben az idén és jövőre a súlyos pénzügyi válság miatt; a banki munkahelyek száma ezzel a tíz évvel ezelőtti szintre zuhan vissza – jósolta hétfőn megjelent friss előrejelzésében az egyik legnagyobb független londoni gazdaságelemző ház.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, most azzal számol, hogy 2008-ban 28 ezerrel, jövőre további 34 ezerrel csökken a banki alkalmazottak száma a londoni pénzügyi központban, ahol tavaly még átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak úgynevezett City típusú befektetési banki munkakörökben.

A CEBR a minap a citybeli prémiumok meredek zuhanását is jósolta: múlt héten erről kiadott külön prognózisában 3,553 milliárd fontra becsülte a City befektetési banki alkalmazottainak kiosztandó idei jutalmak összegét. Ez csaknem ötmilliárd fonttal kevesebb lenne a tavalyi 8,514 milliárd fontnál, és 60 százalékkal maradna el minden idők legmagasabb prémiumösszegétől, a 2006-os jutalmazási szezonban kifizetett 8,808 milliárd fonttól.

Címkék: makro