Gyurcsány „behívta” az IMF-et

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy „ne kelljen soha igénybe venni" – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az IMF erről szóló közleménye erősítette a forintot.

Magyarországnak szüksége van arra, hogy azok, akik az országot támadják, lássák, hogy Magyarországnak erős szövetségesei vannak, hogy Magyarország nincs egyedül – mondta a kormányfő.

A pénzügyi válság első támadását sikeresen kivédtük – mondta, hozzátéve: még „nem vagyunk túl a válságon”.

Bármilyen lehet a támogatás

A tárgyalásokat Magyarország kérte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ez azonban nem jelenti azt, hogy „hitelt vennénk fel az IMF-től” – mondta Veres János pénzügyminiszter az egyezséget magyarázva a távirati irodának. Bármi lehet az együttműködés tartalma a Valutaalappal, a későbbi folyamatok függvényében – közölte a pénzügyminiszter.

Tőzsdenyitás előtt megjelent, Magyarországról szóló közleményében az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt írta: „Szükség szerint nyújtunk technikai segítséget, és a támogatási politika keretében készek vagyunk tárgyalásokat folytatni a pénzügyi segítségnyújtás lehetőségeiről, gyorsreagálási formában”.

A bejelentés – az európai vezető gazdaságok által dobott pénzügyi mentőövekkel együtt – jelentősen erősítette a forintot: a pénteki 259,00/15 után 252,45/55 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon.

Jót tesz a megítélésünknek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kilátásba helyezett „technikai és pénzügyi segítség” rövid távon javítja az ország megítélését, a pénzpiacokon növeli a stabilitást – mondták elemzők a távirati irodának.

Úgy tűnik, a piac egyelőre azt szűri le belőle, hogy nő a biztonság és a stabilitás, nem pedig azt, hogy rosszabb helyzetben van az ország, mint amit eddig gondoltunk – mondta Barcza György, a K and H Bank vezetője elemzője. Hozzátette: a pénzpiacon megkezdődött egyfajta stabilizálódás: a forint hétfőn együtt mozog a régió devizáival, és péntek óta sokat erősödött az euróhoz képest. A K and H elemzője szerint a magyar kormány az európai országokkal összehasonlítva eleinte kevesebbet tett, most pedig jóval többet tesz a pénzügyi biztonság előmozdítása érdekében.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője rövid távon jó megoldásnak tartja a valutaalap által kilátásba helyezett segítséget. Véleménye szerint a lépés segíti a megítélést, és védelmet jelent az országnak a külső pénzügyi spekulációval szemben. Ugyanakkor úgy véli, „az igazi kérdés az, hogy mit tud ehhez hozzátenni a magyar gazdaságpolitika”.

Címkék: makro